Anketa MAMA ROKA 2024 pozná svojich víťazov

Dsc 5578

Jubilejný 5. ročník prestížnej ankety MAMA ROKA priniesol opäť silné príbehy, ktoré sú inšpiráciou a povzbudením pre nás všetkých. 

Anketa oceňuje výnimočné mamy a otcov, ktorí prekonávajú životné prekážky a svojou odhodlanosťou inšpirujú celé Slovensko. Organizátorom projektu je občianske združenie MAMA ROKA, pričom tento ročník priniesol aj charitatívny rozmer s cieľom podporiť rodiny v náročných situáciách.

„Sme radi, že tento rok sa nám podarilo pridať ďalšiu vrstvu pomoci a to aj vďaka nášmu generálnemu partnerovi ING Hubs Slovakia. Naša anketa sa stáva platformou nielen na oceňovanie rodičov, ale aj na priamu pomoc rodinám, ktoré ju potrebujú,“ uviedla Daniela Klamová, CEO vydavateľstva ORBIS IN.

Priebeh ankety MAMA ROKA 2024

Anketa prebiehala v dvoch fázach. Od 1. mája do 30. júna 2024 mali záujemcovia možnosť prihlásiť sa alebo nominovať iného rodiča do ankety MAMA a OCKO ROKA. Po uzatvorení nominácií nasledovala fáza hlasovania v kategórii CENA VEREJNOSTI, ktorá prebiehala od 1. augusta do 30. septembra 2024. Počas tejto doby verejnosť mohla hlasovať za svojich favoritov prostredníctvom SMS správ a podporiť tak nielen finalistov, ale aj rodinu finalistu minulého ročníka Pavla Štovku na rehabilitácie pre jeho syna Paľka.

Komu patrí titul MAMA ROKA 2024?

 

Najprestížnejšie ocenenie MAMA ROKA 2024 získala Lucia Varholy.

Lucia je mamou malého Danielka, ktorý sa narodil predčasne s vážnym genetickým syndrómom a podstúpil niekoľko operácií srdca. Jej nezištná pomoc iným rodičom detí so zdravotným znevýhodnením a odvaha verejne upozorňovať na systémové nedostatky ju robia výnimočnou osobnosťou.

„Nečakala som, že vyhrám túto krásnu anketu, ale som nesmierne vďačná. Môj príbeh je aj o tvrdohlavosti. Žiadna kaša nie je taká horúca, ako sa uvarí – treba sa nadýchnuť a ísť ďalej. Vďaka tomu, že som sa nevzdala, so synčekom napredujeme. Človek neovplyvní to, čo sa deje. Prognózy nie sú dobré, ale každý deň ideme ďalej. Titul MAMA ROKA je pre mňa pochvala a zadosťučinenie, že robím veci správne," konštatuje MAMA ROKA 2024 Lucia Varholy.

Generálnym partnerom je ING Hubs Slovakia - expertný hub globálneho bankovníctva. 

„Anketa, ktorá sa začala ako srdcovka vydavateľstva, sa stala krásnym projektom, ktorý naberá na sile. Sme hrdými partnermi, je pre nás veľmi dôležité otvárať spoločenské témy, ktoré sa odrážajú v životoch týchto rodičov. Tento rok ma chytil za srdce príbeh OCKA ROKA, nevidiaceho Juraja Janíka. Príbeh tejto rodiny je odkazom na dôležitú spoločenskú tému inklúzie – aj takíto ľudia sú medzi nami a zvládajú výzvy, ktoré si nevieme ani predstaviť,“ konštatuje Sandra Balážiková, Head of HR ING Hubs Slovakia.

Ocenenia v ďalších kategóriách

MAMA bojovníčka – Víťazkou sa stala Lucia Blahútová, mama dvojičiek, ktorá po smrti manžela zastupuje rolu mamy aj otca. Jeden z jej synov Jarko sa narodil predčasne s kvadruplegickou DMO a epilepsiou a je odkázaný na invalidný vozík.
Ambasádorkou kategórie je Mirka Luberdová.
Partnerom kategórie sú vlasové vitamíny Bloom Robbins.

MAMA podnikateľka – Tento titul získala Andrea Stískalová, inštruktorka prvej pomoci s viac ako 20-ročnou praxou v zdravotníctve a mama  dvoch chlapcov. Vytvorila projekt ABC life, pretože z vlastnej skúsenosti pochopila, aké neoceniteľné je ovládať základy prvej pomoci mimo nemocničného prostredia. Andrea aktívne pôsobí na sociálnych sieťach, kde pravidelne upozorňuje na dôležitosť vedieť poskytnúť prvú pomoc. Je to energická podnikateľka, ktorá dokáže skĺbiť podnikanie s úlohou skvelej mamy, manželky a inšpiratívnej ženy.

Ambasádorkou kategórie je Lucia Hablovičová.
Partnerom kategórie je klinika estetickej medicíny FB CLINIC.

MAMA influencerka – Ocenenie si odniesla Denisa Rapčová. ktorá prostredníctvom sociálnych sietí inšpiruje mamy „nejedákov“  a ukazuje, ako s malými výmyselníkmi  pracovať a ako ich vnímať. Dáva im nádej, že každé dieťatko sa raz môže rozpapať.

Ambasádorkou kategórie je Diana Hágerová.
Partnerom kategórie je ikonická značka krásy COLLISTAR Milano.

OCKO ROKA – Víťazom sa stal Juraj Janík, 27-ročný nevidiaci otec dvoch detí Vivien a Jurka, ktoré vychováva spolu s manželkou Jankou, rovnako nevidiacou. Napriek svojmu hendikepu robí všetko pre to, aby jeho deti mali život ako bežné deti vidiacich rodičov. Jeho dni sú precízne naplánované, aby v domácnosti všetko fungovalo hladko a obľúbené detské knižky má označené Braillovým písmom. S láskou, trpezlivosťou a obrovským odhodlaním každý deň dokazuje, že aj zdanlivo nemožné je možné zvládnuť.

Ambasádorom kategórie je Roman Pomajbo, ktorého tento rok zastúpil Martin Nikodým.
Partnerom kategórie sú svetové vône PHILIPP PLEIN od spoločnosti Glamour Slovakia.

Cena verejnosti

Novinkou tohto ročníka bola Cena verejnosti, ktorá bola udelená na základe SMS hlasovania. Víťazkou je Jarmila Mončeková.
"Je to pre mňa veľké prekvapenie, všetky mamičky spolubojovníčky majú ťažké osudy, ja si nesmierne cením, že ľudí zaujal môj príbeh. Na jednej strane je to nesmierna pocta, na druhej strane veľká zodpovednosť a motivácia byť dobrou mamou," uviedla mama štyroch detí Jarmila Mončeková. Jej syn Adamko na narodil s diagnózou achondroplázia a Jarmila vytrvalo bojuje za zlepšenie kvality jeho života. 

Partnerom kategórie je skupina AGEL, súkromný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti na Slovensku a v Čechách.
 
Finančný výťažok z hlasovania bol venovaný finalistovi kategórie OCKO ROKA 2023 Pavlovi Štovkovi na rehabilitácie pre jeho syna Paľka. Okrem toho jeden šťastný hlasujúci vyhral 8-dňový rodinný pobyt v Grécku, ktorý sponzorovala cestovná kancelária HYDROTOUR.

Poďakovanie

Anketa MAMA ROKA ďakuje aj všetkým partnerom a verejnosti za podporu, ktorá umožnila oceniť výnimočných rodičov. Ďakujeme všetkým finalistom, ktorí zdieľali svoje príbehy plné odvahy a lásky, a všetkým, ktorí ich podporili svojím hlasom.